Naar beneden

8 tips voor het vinden van een goede trouwfotograaf

Gepubliceerd op: 9 maart 2018

Een bruidsfotograaf kiezen naar je smaak is net zoiets als een goede wijn kiezen. Best lastig als je er niet echt verstand van hebt! En er zijn er veel, dus hoe kies je nou net die ene?

Het antwoord is simpel: proeven!

Die wijn dan he ūüėČ Bij een fotograaf komt het natuurlijk neer op kijken en vergelijken. Hoe te beginnen?

Tip 1 – lokaal zoeken

Elke fotograaf heeft tegenwoordig wel zijn portfolio online staan. Dat is dus meteen een goed startpunt voor je zoektocht: Google. Je kunt natuurlijk lokaal beginnen in je stad, streek of provincie, om te zien of er in de buurt een fotograaf gevestigd is wiens stijl je mooi vindt. Maar vraag het vooral ook eens aan vrienden of familie wiens trouwfoto’s je mooi vond!

Tip 2 – bruidsbeurs

Bezoek een bruidsbeurs om een globaal idee te krijgen van wat er zoal te koop is, en, misschien ook om te ontdekken wat je níet mooi vindt.

Tip 3 – inspiratiesites

Er zijn veel inspiratiesites te vinden online, de bekendste en grootste is Theperfectwedding.nl.
In Nederland zijn er daarnaast twee goede wedstrijden voor trouwfotografie, ook daar kun je rondbladeren voor inspiratie:  de-Masters.nl en bffa.nl.

Tip 4- shortlist

Plaats¬†de fotografen en¬† sites op je lijst waarvan de eerste indruk je aanspreekt. Komt het professioneel over, vind je de meeste foto’s mooi? Zie je vooral geposeerde foto’s terwijl je daar niet zo van bent? Misschien even verder kijken.¬†Laat vooral je gevoel spreken: raken de foto’s je, vind je ze echt mooi, nodigt het uit tot verder klikken en kom je dan nog meer tegen wat je aanspreekt?¬†Op de shortlist!

Tip 5 – van alle markten thuis?

Kijk of de fotograaf hele bruiloften laat zien. En dus niet alleen die¬† foto’s gemaakt op een workshop, of van een ‘styled shoot’, maar van a tot z diverse trouwreportages met √≥√≥k feestfoto’s en foto’s in donkere ruimtes.¬†Veel bruidsparen hopen¬†op een prachtige dag om buiten te trouwen. Mocht dat niet lukken dan zijn er prachtige locaties om (ook) binnen te trouwen, maar dan moet je fotograaf wel goed kunnen omgaan met zijn/haar apparatuur en belichting.

Tip 6 – snel contact opnemen

Als je gevoel al goed is bij de site, neem dan zo snel mogelijk contact op. Nadat je datum en locatie hebt vastgelegd, is het goed om¬†zo snel mogelijk de fotograaf van je keus vast te leggen. Gemiddeld worden trouwfotografen zo’n driekwart jaar van tevoren geboekt, en van de¬†betere fotografen¬†loopt de agenda¬†vaak snel vol.

Tip 7 Рkosten besparen, of niet?

De kosten tellen natuurlijk ook mee. Waarschijnlijk kun en wil je niet op elk gebied even groots uitpakken en zul je een budget hebben. Maar aan jou de keus waar je dat aan uitgeeft. Bedenk dat trouwfoto’s veel waard kunnen zijn, niet zozeer in geld uitgedrukt, maar de emotionele waarde neemt met de jaren toe. Helemaal als ook vrienden en familie op veel van jullie trouwfoto’s te zien zijn en de reportage een goede indruk geeft van de sfeer en emoties. Het is, naast¬†je trouwring en levenspartner, het enige dat je echt overhoudt aan je bruiloft!
Om je een idee te geven, de prijzen lopen uiteen van minder dan 1000¬†euro voor 6 uur fotografie (vaak zijn dat de minder ervaren fotografen, of fotografen die fotografie naast een baan erbij doen), tot zo’n 2000 euro. De prijs wordt, net zoals¬†op veel andere gebieden, bepaald door de kwaliteit, ervaring en vraag.

Realiseer je ook dat het voor de fotograaf niet ophoudt bij ‘even wat gezellig klikken’ op een bruiloft, maar dat er ervoor en vooral erna vele uren werk in een trouwreportage zitten.

Laat je dus leiden door wat je belangrijk vindt. Hecht je veel waarde aan je trouwfoto’s, bespaar dan¬†liever niet op een ervaren fotograaf die fotografeert in de stijl die je echt aanspreekt.

Tip 8 – de klik

Bepaal¬†tot slot of je een klik hebt met de fotograaf. Het is natuurlijk wel fijn als er op zo’n belangrijke, intieme dag iemand rondloopt die een beetje past bij jullie en je gezelschap. De stijl en kwaliteit van de foto’s zijn het belangrijkst, maar het is prettig als de ervaring met de fotograaf zelf ook goed is! Bel, breng een bezoekje om albums te bekijken, of skype als de fotograaf wat verder weg zit. Mogelijkheden genoeg!

Gevonden? Wens ik jullie een prachtige trouwdag toe, met evenzo prachtige foto’s om nog jaaaaren van te kunnen genieten!

PS: En misschien tot ziens ūüôā¬†Check hier¬†of iSi weddings beschikbaar is op jullie trouwdag.

PPS: Bekijk ook meteen mijn favoriete adresjes in Twente.

Terug naar het overzicht

Like what you see?
Deel deze pagina!