Naar beneden

De kracht van een journalistieke trouwreportage

Gepubliceerd op: 6 februari 2016

Goed, je houdt dus niet zo van geposeerde foto’s, en meer van vastgelegde ‘echte momenten’. Dat is misschien wel de reden dat je op deze site bent gaan rondkijken. De journalistieke of ook wel documentaire trouwreportage beoogt precies dát te doen: geen of weinig tijd besteden aan foto’s waar je iets voor moet doen, maar juist de momenten die zich vanzelf voordoen op zo’n dag mooi registreren, zonder ingrijpen.

‘Leuk moment’ versus ‘binnenkomer’

Maar hoe maak je nu het onderscheid tussen een prima foto van een leuk moment, en een topfoto?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: door het gevoel dat een foto overbrengt.

Wat een fotograaf ervoor moet doen een journalistieke reportage tot meer dan de som der delen te maken, is vooral intunen op dat gevoel, de sfeer aanvoelen, en niet bang zijn om er onderdeel van uit te maken.

Dat betekent voor de fotograaf soms afstand nemen, maar vaker nog juist dichtbij durven komen, je inleven in het gezelschap, en er een beetje deel van uit te maken. Zo kun je de sfeer ervaren en de momenten zien en horen aankomen. Ontvouwt zich een mooi moment, dan is het keihard werken: al fotograferend blijven zoeken naar de juiste invalshoek, sterkste compositie, en het beste licht om dat gevoel precies zo over te brengen als je het beleeft. Dat is de kunst van goede fotojournalistiek.

Alleen zo krijg je die ene foto van opa die geemotioneerd zijn nieuwste kleindochter omhelst, die echt bij je binnenkomt. Zelfs wanneer je de mensen op de foto niet kent.

Terug naar het overzicht

Like what you see?
Deel deze pagina!