Naar beneden

De waarde van een award

Gepubliceerd op: 14 januari 2017

Als je niet dagelijks in de trouwwereld zit, en wie zit dat nou, is de waarde van een trouwfotoaward lastig te bepalen. Zoals voor alle awards die worden uitgereikt op een gebied waar je niet in thuis bent. En, tegenwoordig kan iedere gek zijn eigen award verzinnen.

Bruidsfoto Award

In de trouwfotografie is er lang maar één echte trouwfotoaward geweest, de Bruidsfoto en Film Award (BFFA), uitgereikt door het blad Bruid & Bruidegom dat in alle tijdschriftenwinkels te vinden is. Een vakjury kiest jaarlijks 80 foto’s uit de vele inzendingen die genomineerd worden voor een award. Publieksstemmen bepalen de winnaars.

Podiumplek

Winnaar_BFFA_2016_iSiweddings

Hoe gaaf is het om dan bij de uitreiking plaats te mogen nemen op een podium, om je heen te kijken en zeer gewaardeerde collega’s te zien, waarvan je het heel goed snapt dat hun foto’s awards winnen. Trots doesn’t begin to describe it! Het sterkt mij in het vertrouwen dat ik goed bezig ben in mijn fotografie en geeft een enorme boost in mijn motivatie om steeds weer een beetje beter te worden. Je bent gewoon nooit uitgeleerd, niet als fotograaf en niet als mens.

Masters of Dutch Wedding Photography

Sinds 2 jaar is er een nieuwe landelijke award bijgekomen, de Masters of Dutch Wedding Photography (MDWP). Met een andere insteek, en daardoor een geweldige aanvulling op de Bruidsfoto Award. Een internationale vakjury van 3 wisselende toptrouwfotografen kiest vier keer per jaar winnende foto’s uit alle kwartaalinzendingen, en in maart wordt jaarlijks een top 10 samengesteld van fotografen met de meeste awards. Die jury van topfotografen doet ’t ‘m hierbij. Hoe tof is het als jouw foto’s gekozen worden door een topper in zijn of haar vak? Nog weer zo’n boost-momentje. In 2015 mocht ik mij tot die top 10 rekenen, wat een gevoel!

Wereldwijd

Ook internationaal valt er wat te winnen. Zelf doe ik mee aan twee zeer gerenommeerde wedstrijden met deskundige vakjury’s, de ISPWP en WPJA. Je meten aan alle collega’s van de wereld is natuurlijk helemaal een uitdaging! Ook in deze wedstrijden worden de winnende awards opgeteld voor de jaarwinnaars.

Foto van oma

Mocht je nu denken dat ik alleen nog maar aan het fotograferen ben voor die awards, dan kan ik me dat voorstellen 😉 Maar zo werkt het gelukkig niet! Ze zorgen vooral ervoor dat ik telkens weer het beste uit een bruiloft wil halen, én geven mij inzicht in wat nu precies een goede foto maakt.

Maar ik fotografeer een bruiloft met als doel de meest betekenisvolle momenten voor het bruidspaar vast te leggen. Dat is dus óók dat mooie portret van oma, en die ene foto waar je vader zo trots naar je kijkt bij het weggeven. Om die momenten zo goed mogelijk vast te leggen is waar het mij om gaat.

Award of niet.

Terug naar het overzicht

Like what you see?
Deel deze pagina!